duminică, 16 octombrie 2011

Toamna

Sufla vantu-n ramurele
Frunzele danseaza-n aer,
Florile se ofilesc
Gandacei se odihnesc.

Animale-n numar mare
Stau,se culca,hiberneaza,
Pasarile se aduna,
Ca sa plece-n departare.

Fructe multe-s coapte acum
Le culegem din livezi,
Toata iarna sa avem,
Pentru cei din casa.
Autorul: Oprita Fabio Cristel
Data:10.10.2011

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Specialisti de la NASA au anuntat ca satelitul lor a iesit din uz,23 septembrie,pe Pamant,insa nu se stie inca unde anume un lucru este sigur:Nu va cadea in America de Nord

    

















Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) va reintra necontrolat în atmosfera Pământului vineri. Experţii spun că este prea devreme pentru a ştii unde anume va pica aparatul de 6.5 tone şi că vor afla exact cu aproximativ două ore înainte de impact. Ei au reuşit, însă, să afle că resturile satelitului nu vor cădea în America de Nord, întrucât nu va fi deasupra continentului în acea perioadă.

Între timp, NASA şi US Air Force monitorizează cu atenţie satelitul şi orbita sa.

"Cu modelele noastre, încercăm să ne dăm seama ce părţi ale satelitului - ce materiale - vor interacţiona cu atmosfera, care se vor topi şi care vor supravieţui", a declarat Mark Matney de la NASA pentru space.com.

Predicţiile NASA asupra zonei în care se va prăbuşi satelitul cuprind o mare parte a planetei, oriunde între latitudinile Canadei şi Americii de Sud.

"Structura nu este perfect sferică, aşa că atunci când se va încălzi, va începe să se spargă în bucăţi. Atunci vom putea ştii unde vor cădea", a spus Ray Williamson de la Secure World Foundation, o organizaţie dedicată utilizării în siguranţă a spaţiului.

Specialiştii NASA estimează că satelitul de mărimea unui autobuz se va dezintegra în cel puţin 26 de bucăţi. Aproximativ 532kg de material vor ajunge pe pământ. Aceste rămăşiţe se vor împrăştia pe un teritoriu de circa 804km lungime. Experţii subliniază că şansele ca bucăţile să cadă într-un oraş sunt extrem de mici. Cel mai probabil vor pica în apă sau în zone nelocuite.

NASA a calculat că şansele ca un om să fie lovit de o bucată din satelitul UARS sunt de 1 la câteva trilioane. Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile.
Dezintegrarea satelitului va oferi un spectacol luminos pe cer, dacă va avea loc în timpul nopţii, care va rivaliza cu strălucirea Lunii. Dacă evenimentul va avea loc în timpul zilei, va fi  greu vizibil.



Satelitul NASA a intrat in orbita Pamantului.



Satelitul NASA inainte sa intre in orbita Pamantului.

In caderea sa, satelitul se indrepta inspre est vizand Canada, Africa, precum si parti importante din oceanele Pacific, Atlantic si Indian.

vineri, 23 septembrie 2011

Evenimente

Evenimente

      4 octombrie 2010 a fost ziua internationala a animalelor,la care am participat si eu cu cainele meu care se numeste Aki.
                                                 
Eu si cainele meu aki.
Eu sunt foarte atasat de cainelemeu aki si el de mine.
                                                                   
                                                      Cinele meu iubeste foarte mult copii.
                   
                                                                   
        Fiecare participant a primit cate o diploma si un premiu de participare.
       
        La sfarsit fiecare concurent a plecat fericit cu animalul lui acasa.

Vacanta 2010

In vacanta de vara a anului 2010 am fost intr-o excursie in Grecia,si intr-o zi am vizitat Meteora.



Stanca pe care s-a construit faimoasa manastire a Schimbarii la Fata a lui  Hristos se gaseste pe extremitatea vestica a padurii de piatra si este coa mai mare din regiunea Meteorei.Stanca are inaltimea de 613 metri de la nivelul marii si 415 metri de la albia raului Pinios.Pe partea urcusului are inaltimea de 250 metri iar cele 115 trepte abrupte si neregulate conduc la intrarea manastirii care este cunoscuta ca Marele Meteor.Pana in anul 1923 ascensiunea se facea cu scari de shoara succesive si cu plasa.Mai tarziu s-au cioplit in stanca culoare si treptesi astfel vizitatori ajung astazi usor la manastire.Manastirea a fost ctitorita de Sfantul Atanasie in anul 1382.

Manastirea Varlaameste cunstruita pe oinalata stanca a padurii de piatra de la Meteora si are inaltimea de 373 metri.Primul colonizator al stancii a fost calugarul Varlaam care in jurul anului 1350 a construit cateva chilii si o biserica in numele celor Trei Ierarhi.Mai tarziu au urcat pe stanca fratii Nectarie si Teofanie care la 1513 au construit deasupra ruinelor fostelori cladiri biserica Celori Trei Ierarhi la inceput si mai tarziu biserica Tuturor Sfintilor.

Vacanta de vara

In vacanta de vara am fost la deva,acolo ma asteptat Alex verisorul meu.El mia facut cunostinta  cu Bea o fata tare simpatica.In Deva am stat o saptamana un timp care mam simtit foarte bine.

Felix

Dupa intoarcerea de la Deva am plecat cu bunicii mei Buni Irina si Bubu Ion la Felix.Acolo am stat 16 zile.Acolo majoritatea timpului mi lam petrecut la strand.In fiecare zi am mers la strandul hotelului si am inotat si mam zucat.Afost e excursie frumoana.
              

Participare in forumul inovatorilor in educatie

An participat la „Forumul Inovatorilor in Educatie” ce s-a desfasurat in Timisoara in perioada 19-20 Noiembrie 2010 reprezentand clasa a-lll-a A STEP BY STEP din scoala generala 25 Timisoara.Eu am fost singurul selectat din clasa pentru a participa la Forum deoarece eu am creat si pregatit blogul clasei.   
            La Forum am fost impreuna cu D-na Simona Romas si D-na Ramona Borcovici,ele fiind invatatoarele clasei.Acolo am fost singurul elev care a participat si a prezentat o lucrare creata 100% de el.Pe perioada Forumului am fost vizitat la standul pe care la avut clasa noastra profesori de la alte scoli si alti perticipanti la Forum,interesanduse de blogul clasei noastre si punandu-mi intreberi despre felul in care a fost creat,cine la creat au fost si altii care au ajutat,de unde a venit aceasta idee si multe altele.Toti cei interesati au plecat de la standul nostru cu o impresie foarte buna.Si eu la randul meu am fost la celelalte standuri sa vad ce au prezentat restul de participanti,dar am fost putin dezamagit de ce au prezentat pentru ca sunt sigur ca acele lucrari nu au fost create 100% de elevi si au fost ajutati si de profesori.Forumul a fost jurizat si parerea mea este ca nu au fost corecti deoarece toate premiile au fost date unor scoli din orasul Lugoj si imi pun intrebarea oare nici o scoala din Timisoara sau din alta localitate din judet nu ai putut sa prezinte lucrari lafel de bune?Asa ca am plecat foarte dezamagit de la acest Forum.
            Sper sa mai particip si la alte Forumuri sa pot face schimb de informatii si idei noi.

La vanatoare


In data de 18.12.2010 am fost cu tatal meu la vanatuare am mers intr-o remorca acoperita care era foarte frumoasa dupa ceea am mers pe camp tatal meu a vanat 2 iepuri iar dupa ce tata a mai mers pe alt camp eu am ramas in remorca.Am stat cu domnul tractorist care se numea:Marius si ne-am uitat cum vanau am mai stat si in tractur,iar cupa ce jumate din vanat s-a terminat am mancat:ceapa cu toba si jumere de porc iar dupa ce tot vanatul s-a terminat am mers la sediu.Acolo am mancat:supa de aripieoare,mici sos de rosi si niste gratar dupa aceea oasele le-am dat la cainele meu Aki si cateaua unchiului meu Cata care se chema:Asia iar dupa aceea am mers acasa.

```Plantarea copacilor in curtea scolii``

Pe data de 24.03.2011 clasa noastra a facut un proiect pentru a mai salva putin din natura am fost impartiti in sase echipe a cate patru copii fiecare grupa a cumparat cate un pom iar apoi am iesit in curte au fost impartit terenul fiecare grupa a inceput prin as trasa groapa echipa mea a fost formata din:Bernad Robi,Borcovici Victor,Boruga Gabriel si eu Oprita Fabio.Toti patru pe rand am sapat iar apoi am plantat si udat copacul cumparat de noi.Pe parcursul desfasurari proiectului ni sa loat interviu de mama Alexiei care este reporter la TVR-Timisoara.De trei ori pe saptamana udam copacii.
         Prin acest proiect speram ca am reusit sa ocrotim putin natura care este foarte poluata.